Tuesday, 18 September 2012

Posted by Unknown | 0 comments

RANDOM FOOD - Whale Dishes



Why Do They Eat Whale Meat?

  Rakyat Jepun mula memburu ikan paus sejak zaman purba kala dipercayai sebelum 800 Tahun Masihi lagi. Disebabkan kekalahan mereka pada Perang Dunia Ke-2, Jepun telah mengalami kerosakan infrastruktur yang teruk menyebabkan mereka kekurangan bekalan makanan. Sejak itu daging ikan paus mula menjadi sumber protein yang penting bagi mereka. 

  Hingga kini, terdapat kira-kira 70 jenis potongan pada seekor ikan paus tapi yang paling utama adalah belly meat atau dalam bahasa nihonggo adalah unesu (ウネス(畝須) dan tail meat atau onomi (尾の身). Bahagian daging yang paling mahal dalam seekor ikan paus? Most definitely tail meat. Kenapa? Pergi google sendiri. hahaha! Yang kami tahu daging ikan paus aint cheap yo! From my own experience after living there for 3 years, daging ikan paus rasa macam beef terutama kalau digoreng. Ummmmphhh! Umai yo! Once I visited a big fish market near Hiroshima City, I had a chance to eat whale sushi which contains 80% of whale fat! 

Antara masakan popular ikan paus nippon adalah


  1. Kujira Tataki, daging ikan paus dipotong kecil serta dimakan mentah.
  2. Kujira Salad, dimakan dengan Whale Tartare dan Carpaccio.
  3. Kujira Seikyouyaki, daging ikan paus yang dimasak serta di makan dengan hot rice.
  4. Kujira Karaage, atau lebih dikenali dengan deep fried whale meat.


  Sejak tahun 2006, sebanyak 5560 tan daging ikan paus bernilai hamir 5.5 juta Yen setiap tahun.Bagaimana pon kini harga daging ikan paus makin jatuh disebabkan kempen anti pemburuan ikan paus yang ligat mengejar kapal-kapal Jepun di perairan dengan kapal canggih mereka. Aktivis Greenpeace mendakwa kini banyak ikan paus diburu secara haram sehingga melebihi keperluan manusia.



Drillz

















0 comments: